maandag 3 september 2012

Topdag in de regio: Visarenden, Draaihalzen. Morinelplevieren en nog meer!

Woensdag 29 augustus

Het weer is goed: onbewolkt en een matige wind uit zuidelijke richting. Ik ben om 8 uur op de Braamberg. Maarten en Jurgen staan er al vanaf 7.00. Ze hebben al een draaihals gezien, die in een van de lage vogelkersstruiken rondscharrelde. Misschien zit er een tweede, Maarten zag nog een andere vogel met de draaihals opvliegen. Er zijn veel vogels rond de telpost aanwezig, zoals  fitissen, zwartkoppen, geelgorzen en een grasmus. Er is matige trek. Ik hoor een hoog , schriel geluidje, wat me bekend voorkomt, echter niet direct kan plaatsen. Maarten wel: grauwe vliegenvanger. We ontdekken drie vliegenvangers in een lage vogelkers.
Er is matige trek: wat boompiepers, groepje van 10 gele kwikstaarten. Mooi is een groep van 13 kramsvogels die in de dennen langs het fietspad foerageren. Maarten ontdekt de draaihals terug. We houden de vogel in de gaten: af en toe scharrelt hij op de grond, dan zit ie onopvallend in een vogelkers. Op een gegevn moment zeg ik: "de draaihals zit nu rechts op dat kale takje", waarop Maarten zegt: "nee hoor, hij zit nog gewoon in die grote vogelkers." Conclusie: we kijken allebei naar een andere draaihals!
Er zit ook een grasmus in het struikje met de draaihals. Het lukt me om een foto van de draaihals met de grasmus in een struik te maken:



De draaihalzen zorgen voor wat afleiding, maar Maarten blijft scherp en ontdekt de 1e visarend die van Noord naar Zuid over de Gerritsfles vliegt. Mooi te zien: diepe vleugelslag, bruin (bovenkant-wit(onderkant) profiel. Er zijn veel zwaluwen op de heide, zodat het lastig is om de trekkers eruit te halen. Af en toe een gierzwaluw en een oeverzwaluw.
Jurgen ontdekt in het tegenlicht een roofvogel. We kijken en besluiten aarzelend dat het een Wespendief is. De vogel vliegt naar het Westen, zodat we licht mee hebben. Vervolgens draait hij nog een paar rondjes en zien dat het toch echt een jonge wespendief is. Proporties van een onvolwassen wespendief doen erg aan een buizerd denken. Belangrijk kenmerk is de donkere schaduw op de onderarm, die op deze foto heel goed te zien is. Roofvogels met slecht licht blijven lastig.


Maarten is in vorm: "een rover boven de watertoren", hij kijkt door de scoop: "tweede visarend, yes". Onze ochtend op de Braamberg is zeer geslaagd: 2 draaihalzen ter plaatse, 2 visarenden, veel vogels rond de telpost (kramsvogels, geelgorzen, grasmus). Om 11.00 stoppen we met tellen. Maarten en ik gaan naar het Kootwijkerzand. Jurgen heeft helaas andere verplichtingen.
Op het Kootwijkerzand horen we de eerste duinpieper. Zien is lastiger. Ik zie in de verte tussen een leeuweriken een duinpieper. Vervolgens komt er nog een duinpieper aangevlogen die iets dichterbij gaat zitten. Dat zijn er dus 2! Dat is het getal voor vandaag.

Ik heb andere verplichtingen en loop naar de fiets. Maarten heeft nog wat tijd en loopt nog extra rondje. Ik ben bijna bij de fiets, zo'n 15 minuten lopen, gaat mijn telefoon en meldt Maarten 2 Morinellen op het zand. Hiervoor moet toch het een en ander wijken: ik loop zo snel mogelijk terug. Maarten ligt al op z'n buik, ongeveer 4 meter van 2 Morinelplevieren. Ik tijger er voorzichtig naar toe. De plevieren rusten en liggen met hun buik in het zand. We benaderen ze tot ongeveer 3 meter en blijven dan rustig liggen en genieten van dit mooie tafereel. Af en toe hebben de vogels onderling contact met een wat klaaglijk roepje, heel anders dan de vluchtroep.









Het getal 2 is bepalend voor deze dag: er zitten 2 Ortolanen bij de telpost "Dal van Deelen". We besluiten daar heen te gaan. Misschien lukt het. . .  . Als we aankomen blijkt er nog 1 Ortolaan aanwezig te zijn. Hij zit tussen de vele geelgorzen in een grote vlierstruik of eikenboom. Uiteindelijk komt er een Ortolaan aangevlogen. We herkennen hem aan de roep. Weliswaar geen 2, maar het is mooie afsluiting van een topdag vogelen in de regio.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten