dinsdag 11 september 2012

Ortolanen (Ortolan Bunting)

Zondag 9 september

Vanochtend al om 7.00 uur met de fiets vertrokken om  de Ortolanen in het Dal van Deelen nog eens mooi te bekijken. Ik ben er om 8uur. Het is een onbewolkte ochtend en het belooft een warme, zomerse dag te worden. De geelgorzen vliegen af en aan. Al na 10 minuten zien we de eerste ortolaan laag in een vlierstruik zitten. Hij zit niet helemaal vrij, maar de kop is goed te zien: oogringetje, oranjeachtige snaveltje en een een duidelijke baardstreep. Dan vliegt de vogel naar de eik waar hij vaker schijnt te zitten. Nog steeds goed te zien, helaas niet lang: de vogel vliegt weg naar het Oosten, dus de akker op. Maar al snel ontdekt iemand in een eik iets verder op een andere ortolaan. Die zit behoorlijk verscholen bovenin de boom. De afstand is behoorlijk groot, maar door de scoop is hij wel goed te zien. Erboven zit een geelgors. Ik neem een paar foto's in de hoop op een redelijke foto.


 De ortolaan is lastig te zien. De vogel links is een juveniele geelgors, hoewel de duidelijke oogring en de baardstreep mij even aan een ortolaan doen denken. De vogel is echter te bruin (bruine wangen), geen oranjeachtige snavel.
De twee slechtvalken - een onvolwassen en een adulte vogel - doken ineens weer op. De onvolwassen vogel dook weer een paar keer indrukwekkend op de duiven. Na half 9 vinden we geen ortolanen meer tussen de vele geelgorzen die steeds tussen de akker en de bosrand met vlier en eik heen en weer vliegen. Het zijn er veel. Het is meteen een goede gelegenheid om de verschillende roepjes van de geelgors weer te trainen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten