zondag 9 september 2012

Duiven en roofvogels: Dal van Deelen

Vrijdag 7 september:

Vrijdag aan het eind van de middag op de scooter naar het Dal van Deelen gereden in een poging de ortolaan wat beter te zien. Er zitten veel geelgorzen in de vlier en eik, maar helaas geen ortolaan. Er zijn vogelaars die er al een paar uur staan en niets gezien hebben. Een vogelaar komt zelfs uit Friesland en was er al om 11 uur. De beste tijd om de vogels te zien is 's ochtends vroeg.
Maar er is op de akkers genoeg te zien: grote groepen holen- en houduiven vliegen steeds weer op en landen in de pas gemaaide tarweakkers.

Deze groep duiven vloog op na een aamval van een volwassen slechtvalk







  
 
 Dan komt er ineens een vrouwtje slechtvalk vanuit het oosten over de akker gevlogen naar ons toe gevlogen en verdwijnt achter de bomen richting Hoge Veluwe. Keert dan ineens terug en vliegt hoog met de zon in de rug naar de grote groepen foeragerende duiven aan het eind van de akker. Duikt dan als een baksteen naar beneden, de duiven vliegen in een compacte groep op, de slechtvalk slaat vlak voor de grond de vleugels uit en volgt een duif. Een gezonde duif is een goede vlieger en de slechtvalk zoekt een andere duif. Ook tevergeefs. Het is een spectaculair gezicht. Na twee rondjes vliegt de slechtvalk weg. Na een kwartier komt er een onvolwassen slechtvalk die een paar onhandige duikvluchten op de groepen duiven uitvoert. Het oogt spectaculair, maar de duiven vliegen niet echt ver weg en landen vrij snel weer.
Verder jaagt er een vrouwtje blauwe kiekendief achter op de akker. Er zweven steeds wel een paar buizerden in de lucht. Een van hen heeft het aan de stok met een onvolwassen havik die steeds rondjes draait en dan de buizerd van boven met de klauwen aantikt. Wanneer er een tweede buizerd bijkomt vliegt de havik weg. Twee biddende torenvalken maken deze roofvogel-namiddag compleet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten