maandag 17 september 2012

Braamberg 16 September: Mezentrek!

zondag 16 september

 Vanochtend sta ik weer eens met Fabian op de Braamberg te tellen. Dat was een jaar geleden, dus wel een bijzonder moment. We zijn er om 7:15. Het is onbewolkt en er staat een matige ZW-wind. Het is nog wat nevelig. Er vliegt meteen al een gele kwikstaart over. Er is redelijk wat trek van zanglijsters en vinken.
In het vroege zonlicht vliegt er een mannetje Havik over de hei naar het schietterein.



In de vogelkersstruiken voor ons zitten ineens veel mezen. Het blijken kool- en pimpelmezen te zijn. Ze roepen steeds en hoppen van struik naar struik. Ineens is het weer rustig. Na een kwartiertje komen er weer nieuwe groepjes aangevlogen, die op dezelfde manier naar Zuid trekken: van vogelkers naar vogelkers naar berk. Zo rond half negen horen we in het bos aan de Oostkant van de Telpost de roep van Zwarte Mezen. Ineens vliegt er een groepje uit de het bos op steekt de heide over en landt in de hoge berk aan het begin van het pad (Zuidkant). Van daaruit trekken ze schuin verder naar het schietterrein. Er zullen de komende uren nog meer groepjes volgen. Het is de eerste keer dat we zo duidelijk zwarte mezentrek op de Braamberg zien. Er zijn al veel zwarte mezen gevangen de afgelopen week. Gisteren hebben we ook Zwarte mezen op onze ringplek bij de Ijssel gevangen.




Een groepje van 5 Grote Lijster vliegt roepend over de telpost. De witte ondervleugel steekt mooi af tegen de blauwe lucht.


De mannetjes Edelherten zijn nog rustig. Af en toe horen we wat vaag geburl. De nacht was zeker nog niet koud genoeg. Er is wat zwaluwentrek, hoewel er ook nog zwaluwen op de heide foerageren. Rond 10.00 zien we de eerste Atalanta voorbij vliegen naar het Zuiden. Meestal trekken ze door, maar deze landt voor ons en foerageert op de heide die nog bloeit.



Rond 10.00 uur ook weer een opleving van de pimpelmezentrek. Samen met de mezen trekken ook twee goudhaantjes mee. Ze vliegen vlak langs de telpost van struik naar struik. Het lukt me nog om een trekkende geelgors te fotograferen.



Als ik de foto bekijk krijg ik toch wel visioenen van een langstrekkende ortolaan die ik op deze manier fotografeer. Er vliegen regelmatig groepjes veldleeuweriken en boomleeuweriken langs. Het zijn allemaal nog locale vogels. Af en toe zingt er een boomleeuwerik wat aarzelend. Een Groene specht roept steeds vanaf het schietterrein.
Jurgen, Andrea en Elissa komen ook nog even langs. Inmiddels is de schaapherder met de kudde ook op de telpost aangekomen, zodat het erg gezellig is.
Tot 11.00 trekken er vogels over de Braamberg, geen grote aantallen maar wel steeds een paar vogels zodat je alert blijft: boompiepers, vinken af en toe 2 graspiepers en dan ineens een paapje (onv. vrouwtje), dat langzaam van noord naar zuid voor de telpost beweegt. En dan ineens horen we de metaalachtige roep van een Grote gele kwikstaart die vrij hoog overvliegt. Dat is nog een leuke verrassing zo tegen het einde van de telling. Om 11:15 stoppen we met tellen. We praten nog een tijdje met Wilfried te schaapherder. Hij wil de grasvlakte die aan de zandverstuiving grenst regelmatig met zijn schapen begrazen, zodat het kort blijft. Het gras is eigenlijk al te hoog en pijpestrootje rukt daar ook weer op. Met laag gras gras is het een ideale plek voor bijv. duinpiepers.

Eindoverzicht:

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten