zondag 7 oktober 2012

Braamberg: trektellen 7 Oktober

Zondag 7 oktober
 Deze ochtend staat in schril contrast met gisterochtend, waarop de AVN-Eurobirdwatch gehouden zou worden: windstil, onbewolkt en dus geheel droog. Gisteren regende het tot 12.00 behoorlijk door en is er pas 's middags echt geteld.
Vorige week zondagmorgen stond ik ziek en alleen op de Braamberg tijdens zeer goede trek. Nu sta ik met Fabian en ben aan de betere hand. We zijn er om 7:15, installeren de boel en beginnen om 7.30 te tellen. Het is nog rustig: er vliegt weinig en de herten zijn ook stil. Het uitzicht met de nevel en de lichter wordende hemel is erg mooi:



We gaan ervan uit dat na het slechte weer van gisteren er vandaag toch wel behoorlijke trek zal zijn. De eerste 20 minuten zijn zo rustig dat we ons wat zorgen beginnen te maken. maar dan beginnen er een paar herten te burlen. Dit schijnt ook het signaal voor de vogels te zijn: de eerste vinken en koperwieken komen over. En al snel stijgt het aantal soorten en zijn we druk met kijken en schrijven tegelijk. Ik ben blij dat ik niet alleen sta, want dan is het niet bij te houden.

Fabian noteert net de 14 pijlstaarten


Tijdens het kijken naar de eerste 4 kolganzen door de scoop ontdekt Fabian een groep hoogvliegende eenden. Het zijn pijlstaarten, die tegen de onbewolkte lucht naar het Westen vliegen.


Pijlstaarten: nieuwe soort voor de telpost


In het eerste uur komen we al op 25 soorten. Er is behoorlijk wat spreeuwentrek. In het eerste uur horen we ookl de drie soorten kwikstaarten: 1x gele kwikstaart, 2 overtrekkende grote gele en 10 naar ZW trekkende witte kwikstaarten.
In de volgende uren zet de vinken- en koperwiektrek door. De graspiepers komen er bij. Tussen half 9 en half 10 is het echter vrij rustig en kunnen we alles goed volgen en noteren. Op een gegeven moment horen we een zwaar klapwiekend geluid. We zien niets en kijken elkaar eens aan. We kijken eens naar boven: ook daar is niets te zien. "Grauwe gans of zo" roep ik. Maar dan komt ineens een grote witte vogel laag vanuit de nevel vanaf de westelijke bomenrij naar ons toegevlogen: een knobbelzwaan! Hij komt vlak langs ons heen. Het mijn eerste knobbelzwaan op de Hoog Buurlose hei.



Na half 10 begint de trek weer goed op gang te komen. Rietgorzen, mezen en kauwen komen erbij. We tellen ook nog 5 boerenzwaluwen op weg naar het Zuiden. Af en toe landen er kleine groepjes (5-8 ex) graspiepers voor de telpost. Ze draaien laag een paar rondjes en vallen dan in. Even later vliegen ze op draaien weer wat rondjes en vliegen dan door.

Rustende graspieper in vogelkers


Om half 11 moeten helaas stoppen: er staan nog een tweetal verjaardagen op het programma. Na drie uur tellen is de score:
meer dan 2000 vogels verspreid over 45 soorten.

Telperiode: 7:30-10:30
Type telling: alle soorten
Weer (eerste periode): bewolking 0/8, temperatuur 5 ℃, Windstil
Tellers (eerste periode): Tammo & Fabian Meijer












Aalscholver 59 Boompieper 1 Zwarte Kraai 5
Blauwe Reiger 1 Graspieper 239 Spreeuw 424
Knobbelzwaan 1 gele kwikstaart spec. 1 Huismus 2
Kolgans 22 Grote Gele Kwikstaart 2 Ringmus 10
Grauwe Gans 3 Witte Kwikstaart 19 Vink 554
Pijlstaart 14 Heggenmus 10 Keep 23
Sperwer 1 Kramsvogel 3 Putter 7
Watersnip 1 Zanglijster 33 Sijs 21
Kokmeeuw 17 Koperwiek 286 Kneu 12
Kleine Mantelmeeuw 7 Grote Lijster 6 barmsijs spec 3
Zilvermeeuw 10 Zwarte Mees 20 Kruisbek 11
Houtduif 16 Pimpelmees 7 Goudvink 5
Boomleeuwerik 1 Koolmees 22 Appelvink 2
Veldleeuwerik 11 Gaai 2 Geelgors 7
Boerenzwaluw 6 Kauw 69 Rietgors 38























Opmerking: Jurgen heeft 's middags nog een paar uur geteld. Maar dat leverde helaas geen belangrijke aantallen of soorten op. Waarschijnlijk zijn al die sperwers tussen 11 en 12.30 gepasseerd.






























































































































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten